De Verenigde Naties heeft 20 juli uitgeroepen tot Wereldschaakdag. Vandaag is het 98 jaar geleden dat in Parijs de wereldschaakbond FIDE werd opgericht en de oprichtingsdatum is gekozen om de schaaksport internationaal in het zonnetje te zetten. We wensen alle schakers een gelukkige wereldschaakdag!

Het mag toeval zijn, maar in Amsterdam vieren we Wereldschaakdag met de 10e editie van het gezellige Amsterdam Science Park schaaktoernooi. Het vindt voor het eerst sinds de coronapandemie weer plaats van 18-24 juli 2022. Met 285 deelnemers in het 7-rondig hoofdtoernooi en 106 aanmeldingen voor de vierkampen is het weer drukbezet.

Wereldschaakdag was voor het Parool aanleiding om te polsen hoe het met schaken in en rond Amsterdam staat: Zit schaken in het verdomhoekje? Vijf vragen op Wereldschaakdag.

Dat de jeugd pas vanaf 12 jaar meespeelt, zoals ik in het interview gezegd zou hebben, is een misverstand. Ik heb gezegd dat de jeugd gewoon in het hoofdtoernooi meespeelt met alle andere schakers, dat schaakniveau de indeling bepaalt en dat jeugdtalenten rond 12 jaar in mijn buurt spelen (bovenkant B-groep). De jeugd onder de 12 jaar speelt natuurlijk ook gewoon mee en ik wens iedereen veel succes!

20 juli 2022

Posted In: SGA algemeen