De finale van het schoolschaken 2018 was een spannend toernooi. In het district Amsterdam deden er 200 basisschoolteams mee in de voorronden georganiseerd door een aantal SGA-verenigingen. Van uit deze voorronden hadden zich 36 teams geplaatst die op zondag 15 april de halve finale speelden.  Op zaterdag 21 april speelden de beste 8 teams de finale.

Dit waren: Triangel 1 en Triangel 2 uit Amstelveen, De  Pinksterbloem, Dr. Rijk Kramer en de Wielewaal uit Amsterdam, en I.P.S., Columbus en de Ontdekking uit Almere. De strijd ging om het kampioenschap, maar ook om plaatsing voor het NK. De eerste zes plaatsen gaven recht op plaatsing voor dit NK.

Direct in de eerste ronde liet één van de grote kanshebbers, het team van I.P.S. uit Almere een punt liggen, om dit vervolgens in ronde twee weer te doen, maar nu tegen een medeconcurrent,  De Ontdekking. Door deze verliespunten nam de Pinksterbloem de leiding stevig in handen met een 4-0 en een 3-1 overwinning. In ronde vier speelden de Pinksterbloem en de Ontdekking gelijk, terwijl I.P.S de winst binnenhaalde. In de vijfde ronde won I.P.S. van de koploper de Pinksterbloem, en nam de kop over om deze niet meer af te staan. Zij werden hierdoor de nieuwe SGA-kampioen.

Op de tweede plaats eindigden De Ontdekking en De Pinksterbloem gelijk, echter De Pinksterbloem had beduidend meer bordpunten zodat de 2e plaats voor hen was. De Ontdekking werd hierdoor 3e.

De strijd om de ander drie belangrijke plaatsen, ging eigenlijk tussen vier scholen, de Columbusschool uit Almere miste haar sterke 1e bordspeelster, en zij wisten daardoor helaas geen matchpunt te scoren. Zij eindigden dus als 8e. Triangel 2 zat lang op het vinkentouw, maar moesten in de laatste twee ronden tegen de nr. 1 en 2 en dat was een te moeilijke opgave. Zij eindigden als 7e. De Triangel 1, de Wielewaal 1 en de Rijk Kramer 1 plaatsten zich daardoor ook voor het NK.

Er waren ook nog individuele prijzen:

  • Het beste meisje: Lan Pham  met 13 punten uit 14 partijen
  • Beste vierde bordspeler:  Lan Pham met 13 punten uit 14 partijen
  • Beste derde bord speler: Ellen Fay de Conick met 10.5 punt uit 14 partijen
  • Beste tweede bord speler: Daniel van Cleef met 10.5 punt uit 14 partijen
  • Beste eerste bord speler: Daniel Knol met 14 punten uit 14 wedstrijden!!

Uitslagen en eindstand finale

Verslag van Ton Sprong

28 april 2018

Posted In: Jeugd, Schoolschaak, SGA algemeen, Toernooi