Hing Ting Lai speelt ieder jaar een vluggermatch over 50 partijen in het Amsterdamse Schaakcafé De Laurierboom. Na eerdere overwinningen op Manuel Bosboom in 2014 en Dimitri Reinderman in 2015, was er een Nederlands kampioen voor nodig om hem zijn eerste nederlaag te bezorgen: Jorden van Foreest.

Het begin van de match was duidelijk voor Hing Ting. Na 20 partijen had hij een voorsprong van 12½-7½ opgebouwd. Winst in de 21e partij zou het verschil doen oplopen naar 6 punten, maar daar stak Jorden een grootmeesterlijk stokje voor:

Wit: Jorden
Zwart: Hing Ting

Jorden speelde hier 1. Dh8+ en Hing Ting antwoordde met 1. …. Dh7. Natuurlijk is 1. …. Kg5 beter, maar zie dat maar eens met de vlag op vallen. Dan: 2. Df6 Dg7?? (hier konden sommige toeschouwers een kreet van afgrijzen niet onderdrukken) en 3. Dh4 mat. Affreus, maar zo hard kan topsport zijn ….

Stand daarmee 12½-8½, en Jorden rook bloed. Even later won hij zesmaal op rij, en aan het eind van de derde set was de stand gelijk: 15-15.

In de 34e partij gebeurde het volgende:

Wit: Hing Ting
Zwart: Jorden

Alweer een dame-eindspel. 1. Kf4 Df6+; 2. Ke4 De6+; 3. Kf3 Dh3+ en Hing Ting speelde de koning naar e4, en vervolgens naar f4. Losgelaten op e4 volgens Jorden, en Hing Ting gaf op, hoewel niet helemaal duidelijk was of de koning echt was losgelaten.

Die klap kwam Hing Ting niet meer te boven. Wellicht begon ook de vermoeidheid een rol te spelen. De dag ervoor had hij 43 partijen van 2 minuten gespeeld tijdens het NK Lightning in Tilburg, waar hij zijn in 2016 behaalde titel succesvol wist te verdedigen, en nu dus 50 potjes van 3 minuten tegen Jorden, ga er maar aan staan! Hoe dan ook, bij een stand van 24½-22½ won Jorden de 48e partij en was de match beslist. Ter consolatie won Hing Ting nog wel de laatste twee partijen en wist zo de schade te beperken tot één punt verschil, maar het was too little too late.

Side match

In de side match won Lucas van Foreest met 27-23 van Lars Vereggen. Na twee sets was de stand 13½-6½ in zijn voordeel. Lars bracht de spanning terug door met 7-3 de derde set te winnen, maar Lucas won de vierde zet met 6-4 en bracht daarmee het verschil op 5. Lars knokte zich terug tot 23-21, maar daarna maakte Lucas het uit. Opvallend in deze match was het hoge aantal remises (20!).

Na de prijsuitreiking kon iedereen terugzien op een geslaagde dag. De vele toeschouwers, onder wie eregasten Paul van der Sterren en Hans Ree, hadden met volle teugen genoten van het spektakel, en ook de spelers verklaarden er veel plezier aan te hebben beleefd. Jongens, namens de organisatie, bedankt voor de mooie show!

Verslag en foto: Dirk Goes

16 juni 2017

Posted In: SGA algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *